Wat is de meerwaarde van een schrijfcoach voor een schrijver?

/, Autobiografisch schrijven, Creatief schrijven, feedback, Starten met schrijven/Wat is de meerwaarde van een schrijfcoach voor een schrijver?

Wat is de meerwaarde van een schrijfcoach voor een schrijver?

OSMS-blog door OSMS-schrijfcoach Marije Onstenk

Laat ik beginnen met de vraag die vaak gesteld wordt:

Kan iedereen schrijven?

Mijn antwoord is simpel en kort: nee!

Je kunt nog zo veel fantasie hebben, goed zijn in de “deetjes” en “teetjes”, altijd tienen hebben gehaald voor spelling, maar creatief schrijven is een vak. Een vak dat je kunt leren, maar daar heb je wel de nodige aandacht en discipline voor nodig. Je bent er niet met een goed verhaalidee alleen.

Er komt wel een dikke vette ‘maar’ achter mijn antwoord, ik denk namelijk wel dat iedereen het kán leren.

De schrijfcoach

En daar komt de schrijfcoach om de hoek kijken. Extra ogen die over je schouder meelezen. Iemand die liefdevol schopjes uitdeelt en je aan het schrijven zet. Maar een schrijfcoach is ook iemand die je uit een schrijfdip, een zogenoemd ‘writer’s block’, kan halen. Met schrijfoefeningen, tips, door op de juiste knoppen te drukken.

Een schrijfcoach heeft overzicht over je verhaal en ziet soms een uitweg of doorgang die je zelf niet gezien had. Een schrijfcoach wijst je erop als je essentiële onderdelen overslaat omdat je even dacht dat de lezer in je hoofd kon kijken. Of als je juist te veel vertelt omdat je dacht dat de lezer alles voorgekauwd moet krijgen, anders snapt hij het verhaal niet zoals jij dat bedoeld had.

Een schrijfcoach leest en leeft mee tijdens het schrijfproces, maar bewaart wel een zekere afstand waardoor hij objectief naar je verhaal kan kijken en het overzicht houdt.

Respect voor de schrijver

Respect voor de schrijver staat bij een schrijfcoach voorop. Voor de schrijver én zijn verhaal. Ik geef feedback, markeer taalkundige foutjes, maar roep altijd: “Gebruik van mijn advies wat bij jou en je verhaal past, neem de rest voor kennisgeving aan en leg het naast je neer.”

Ook belangrijk vind ik dat je wel de schrijfregels kent, maar daar vanaf kunt wijken. Als lezer willen we toch ook niet dat alle boeken hetzelfde zijn? Durf je eigen schrijfstijl te ontwikkelen! Durf jezelf te zijn! Durf uniek te zijn! Maar kies daar wel bewust voor. Dus weet waar je van perspectief verandert en waarom. Zie waar je erg veel ‘tell’ in plaats van’show’ gebruikt. Ben je fan van ‘mooischrijverij’? Gebruik je graag lange zinnen, bijzondere metaforen, moeilijke woorden?

Een goede schrijfcoach wijst je op een uitweg of doorgang die je zelf niet gezien had. OSMS-blog @Confron_taal Klik om te Tweeten

Jouw eigen stijl

Prima, dan is dat jouw stijl. Schaaf daaraan. Wees daar consequent in. Onderscheid je. Natuurlijk houdt niet iedereen daarvan en er zullen zeker uitgevers zijn die het manuscript daarom niet uit willen geven. Maar hé, ook niet iedereen houdt van ‘rechttoe rechtaan’geschreven teksten.

Positief

Als je van mij feedback krijgt, zal dat altijd positief, opbouwend én eerlijk zijn. Ik draai er niet omheen als je verhaal niet lekker loopt, niet leesbaar geschreven is, als je continu van perspectief wisselt of weinig afwisseling in zinsbouw en zinslengte hebt. Maar ik vind het niet nodig dat op een botte manier te brengen.

Het is mijn bedoeling dat je het zelf ook leert zien, dat je leert van de feedback en verder komt met je verhaal. Dat je bewuste keuzes maakt. En zeg nou zelf, als je verhaal of je schrijfstijl afgekraakt wordt, dan leg je of het verhaal of de feedback terzijde, toch?

Vragen:

 • Wat verwacht jij van een schrijfcoach?
 • Waar zou een schrijfcoach jou bij kunnen ondersteunen?
 • Zou je regelmatiger en vaker schrijven onder begeleiding van een schrijfcoach?

Marije Onstenk

Marije Onstenk werkt als zelfstandig schrijfcoach en redacteur. Op haar website “Schrijfbureau Confrontaal” (https://confrontaal.wordpress.com/) vind je informatie over haar werkwijze. Ook zijn er een aantal boeken en korte verhalen van haar hand gepubliceerd, onder andere het aangrijpende Zinloze Vrouw

 

 

Facebook Comments

6 Comments

 1. Christine 11 juli 2017 at 09:27 - Reply

  Ik werk ook met een schrijfcoach (onder volledige begeleiding) en ben daar zeer tevreden over. Ik breng eigenlijk bijna elke tip in die ze geeft. Herschrijven hoort daar ook bij. Als je geraamte niet goed is bouw je verder op iets slechts. Juist als het een Vlaamse / Nederlandse kwestie is dan durf ik het Vlaams te laten staan als beide landen het begrijpen. Ik had ook op 1 week een uitgever. Een schrijfcoach is echt een meerwaarde vind ik.

  • Marjon Sarneel 11 juli 2017 at 09:57 - Reply

   Het is heerlijk om er niet alleen voor te staan: schrijven kan behoorlijk eenzaam zijn.
   Mooi dat je zo tevreden bent over je schrijfcoach, Christine! En prachtige recensies voor jouw In de ban van de wolf: https://www.bol.com/nl/p/in-de-ban-van-de-wolf-in-de-ban-van-de-wolf/9200000036417728/

   • Christine 12 juli 2017 at 11:58 - Reply

    Het is nu het derde boek dat ik schrijf onder haar volledige begeleiding en ik kan me niet inbeelden dat ik het ooit alleen zou doen. Ik denk niet dat ik dat kan. Je hebt aanmoediging en als je vast zit kun je op iemand terug vallen die het verhaal, de personages en zelfs wat op de achtergrond speelt wat niet in het boek staat kent. Mijn vierde boek schrijf ik zeker terug met haar. Het is de investering meer dan waard.En vooral ook wat je zegt, het is niet zo eenzaam met een schrijfcoach en veel leuker. Ik zou het iedereen aanraden die schrijft.

  • Marije Onstenk 11 juli 2017 at 23:22 - Reply

   Leuk om te lezen dat je zo veel hebt aan je schrijfcoach, Christine! En je boek maakt me nieuwsgierig, gaat op mijn ‘te lezen lijstje’ (en waarschijnlijk ook op die van mijn dochter). Veel succes en nog meer plezier met schrijven!

   • Christine 12 juli 2017 at 11:51 - Reply

    Bedankt Marije! Ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden en jouw dochter ook moest ze het lezen. Mijn schrijfcoach heeft net ook een nieuw boek uit en het is erg grappig om te zien dat ze in een heel ander genre schrijft en leest dan ik. Volwassen roman. Maar daardoor zit ze er ook zo vlak niet op op mijn schrijven. Net of ze een heldere kijk heeft dan ik en zich niet zomaar laat afleiden.

 2. Mattie Luiijf 18 juni 2017 at 15:32 - Reply

  Marije was gedurende vier maanden mijn schrijfcoach. Haar blog klopt. Ben heel blij met haar reacties en opbouwende kritiek. Ik raad haar graag aan als schrijfcoach.

Leave A Comment